Bölgesel Kalkınma programı çerçevesinde, Bölgesel ihtiyaçlara çözümler üretebilmek, bölgelerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yatırımları teşvik edebilmek ve yerel sorunların, problemlerin çözümlenmesine olanak sağlamak amacıyla Kalkınma ajansları kurulmuştur. Kalkınma ajansları her bölge için farklı gereksinimlere yönelik olarak destekler vermektedir.
Kalkınma Ajansları, bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için 2006 yılında çıkarılan 5449 sayılı kanun gereği Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulmuş özerk kamu kuruluşlarıdır.
Kalkınma Ajansları doğrudan yatırım yapan uygulayıcı kuruluşlar olmamakla birlikte, asıl görevi kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları arasında işbirliğini destekleyerek yerel potansiyelin ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Kalkınma Ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırma, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmuştur. Bu kapsamda ülkemiz genelinde 7 ayrı coğrafi bölgeye dağılmış durumda olan toplam 26 ayrı
Kalkınma Ajansı faaliyet göstermektedir.
Kalkınma ajanslarının destek verdiği kurumlar ise,
-Yerel Yönetimler,
-Sivil Toplum Kuruluşları
-İl Özel İdareleri
-Belediyelerdir.
TÜBİTAK Proje Ön Değerlendirmesi
Uzman mühendislerimiz proje konularınızı TEYDEB Hakemi bakış açısıyla değerlendirerek, projenizin onaylanma ihtimalini matematiksel olarak size bildirmektedir. Projelerin değerlendirilmesi sırasında salt değerlendirme yapılmayarak, projenin kabul edilebilirlik ihtimalini arttırabilmek adına kurgusal destek sağlanmaktadır. Proje çalışmalarına başlamadan önce bu değerlendirme tarafınıza iletilerek riskler belirlenmekte, belirlenen risklere göre pozisyon alınması sağlanmaktadır. Proje riskleri ve değerlendirmesi sonrası başvuru kararı firmanıza bırakılmaktadır.
850’nin üzerinde proje tecrübesiyle proje değerlendirmesini objektif bir perspektifte gerçekleştiren mühendislerimizin bu ön çalışması, tamamen ücretsiz olup, projenin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
TÜBİTAK Ar-Ge Projesi Hazırlama ve Danışmanlığı
Proje ön değerlendirmesi ile karar verilen uygun proje konusunun TÜBİTAK tarafından mümkün olan en yüksek oranlarda desteklenebilmesi için proje hazırlama süreci büyük önem taşımaktadır. Ortalama 4 ila 5 hafta süren bu süreçte uzman mühendislerimiz yerinde ziyaretlerle firmanızdan hem projenin teknik mühendislik altyapısı ile ilgili hem de İşletmenin organizasyonel yapısını ilgilendiren Muhasebe, Finans, Operasyon gibi farklı bölümlerden bilgiler almaktadırlar.
İstanbul Üniversitesi Teknoparkında bulunan ofisimizde ve Şişli Genel Merkezimde proje ile ilgili alınan bu bilgiler literatür ve piyasa analizleri ile zenginleştirilerek projenin ilk halini verilmektedir. Projenin ilk versiyonun hazırlanmasını takiben projenin detaylandırılması, yapılandırılması ve tüm kontrollerinin yapılarak başvurunun zamanında ve eksiksiz tamamlanması sağlanmaktadır.
Bu aşamada;
- Akademik literatür taraması – sektör analizleri ve proje başlatılma sebeplerinin açıklanması ile ilgili yönlendirme sağlanması ve proje amaçlarının ilgili fon mekanizması ile ilişkilendirilmesi.
- Panel açımı ve firmanın ilgili veri tabanına kaydı
- Projede izlenecek olan Bilimsel ve Teknolojik yaklaşım ve metodolojinin açıklanması ve detaylı iş planının oluşturulması.
- Öngörü dosyalarının hazırlanması
- Proje iş paketlerinin oluşturulması ve proje faaliyetlerinin detaylı anlatılması.
- Proje sonuçlarının yaygın etkisinin ve Ulusal Ar-Ge hedefleri ile uyum çerçevesinin oluşturulması.
- Ürün Ticarileşme öngörüleri, satış kanalları, piyasadaki mevcut ürünler ile karşılaştırmasının yapılması.
- TÜBİTAK Bütçe Modelleme yaklaşımları doğrultusunda Bütçe ve Nakit Akış tablolarının oluşturulması, harcama kalemlerinin gerekçelendirilmesi ile ilgili dokümantasyonun yapılması.
- İlgili birime proje başvurusunun gerçekleştirilmesi
- Değerlendirme sürecinde ilgili birim tarafından talep edilmesi durumda revizyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi,
- Değerlendirme sürecinde firmaya gerekli teknik desteğin sağlanması
- Hakem ziyaretleri öncesinde ve toplantılar sırasında destek verilmesi
gibi süreçler uzman mühendislerimizin katkısıyla sorunsuz bir şekilde başarıyla yürütülmektedir.